Tijd voor een andere route
België schittert met zijn performante telecomnetwerk – een van de beste van Europa. Het is het resultaat van grote investeringen de afgelopen tien jaar. In totaal trok de telecomsector zo’n 15 miljard euro uit voor de ontwikkeling van een ultramoderne vaste en mobiele infrastructuur.
Elk jaar besteedt de telecomsector meer dan 20% van zijn totale omzet aan investeringen en in 2022 zelfs 27%, wat neerkwam op 2,31 miljard euro - een record. Deze strategie getuigt van een onwrikbare inzet om een optimaal prestatieniveau te handhaven.
Wat heeft de toekomst in petto?
Voor de vaste netwerken zijn er grote glasvezelprojecten gepland in België. Tegen 2028 wil Proximus 4 miljoen gebruikers aansluiten op zijn glasvezelnetwerk. Telenet en Fluvius zijn van plan FTTH-technologie (Fiber-to-the-Home) te implementeren en HFC (Hybrid Fiber Coaxial) te upgraden. Terwijl Orange en VOO de ambitie koesteren om hun bestaande HFC-netwerk te verbeteren en glasvezel uit te rollen. Wat de mobiele netwerken betreft, zijn de vijf mobiele operatoren Proximus, Orange, Telenet, Citymesh en NRB van plan om 99% dekking behalen met 5G tegen eind 2025.
De telecomsector zorgt ook voor veel werkgelegenheid in België en levert zo een significante bijdrage aan onze economie. De aanhoudende groei in Wallonië in het bijzonder creëerde talrijke carrièremogelijkheden en verstevigt zo verder de rol van de sector in de regionale economische ontwikkeling.
Complexe regelgeving zet rem op connectiviteit
Maar de winstgevendheid van de sector staat onder grote druk. Naast een steeds complexer regelgevend en administratief kader is dit te wijten aan allerhande financiële lasten die het gevolg zijn van de complexiteit van ons land.
Regelmatig komen er nieuwe verplichtingen bij. Denk maar aan strengere milieurapportering, nieuwe regels voor wie verandert van internetprovider, terugbetaling van exploitatiekosten of belastingen op masten vanuit de lokale overheden.
Wetgeving die een tikkeltje te streng is ...
Een andere grote uitdaging ligt in wetgeving die soms strenger is dan internationale aanbevelingen, vooral wat stralingsnormen betreft. Zo keurde het Waalse parlement onlangs een decreet goed waarbij het zich baseerde op een cumulatieve stralingsnorm voor vaste antennes.
De telecomsector staat dus op een scharnierpunt in zijn bestaan. Enerzijds zijn er de noodzakelijke investeringen om zijn infrastructuur te moderniseren. Anderzijds kunnen de vele regelgevende en financiële uitdagingen de rentabiliteit op middellange termijn bedreigen. Willen we deze vitale sector voor de Belgische economie een duurzame toekomst geven, dan moeten deze kwesties dringend tegen elkaar afgewogen worden.
Roadmap naar duurzame welvaart
#1 Werk een strategische roadmap uit
Agoria wil een heldere strategie voor de uitrol van vaste en mobiele telecomnetwerken. Deze roadmap moet worden opgesteld in nauwe coördinatie met de verschillende overheden – federaal, regionaal en lokaal – en in structureel overleg met de sector. Deze stap is cruciaal om een harmonieuze en doeltreffende uitrol te verzekeren, met respect voor de specifieke karakteristieken en behoeften van elke regio
#2 Harmoniseer alle digitale initiatieven
Ook de strikte en uniforme toepassing van de EU-programma’s ‘Europe’s Digital Decade’ en ‘Connectivity Policy’ is een absolute must. Om optimale connectiviteit en digitale transformatie op nationale schaal te garanderen, moeten Wallonië, Vlaanderen en Brussel deze harmonisering naleven
#3 Creëer een gunstig fiscaal klimaat
We pleiten voor de invoering van een fiscaal klimaat dat gunstig is om telecomnetwerken te ontwikkelen. Conform de Europese EECC en GIA vragen we om de afschaffing van alle belastingen, heffingen, vergoedingen en lasten op vaste en mobiele netwerken.
#4 Pas de Europese radionorm van 41V/m toe
Agoria wil een strikte toepassing van de Europese radionorm van 41V/m. Deze maatregel is onontbeerlijk om een geharmoniseerde telecomomgeving te garanderen, in lijn met de Europese normen en met een betere connectiviteit en hogere netwerkefficiëntie als gevolg.
#5 Vereenvoudig het regelgevende kader
Vat het ambitieuze plan op om het bestaande regelgevende kader aanzienlijk te vereenvoudigen. Als basis moet er een grondige doorlichting gebeuren van de bestaande regels. Vervolgens kan het proces worden geoptimaliseerd en werk worden gemaakt van flexibelere en efficiëntere regelgeving.
#6 Ontwikkel een innovatieprogramma voor connectiviteit
Agoria moedigt een stimulerend innovatieprogramma aan rond toekomstige netwerken met hoge capaciteit, zoals 5G en glasvezel. De nauwe samenwerking die hiervoor vereist is tussen de spelers in de sector, zal de technologische ontwikkeling bevorderen en de concurrentiekracht van ons land in de telecomsector versterken.
Technology for a better world
Agoria en zijn lidbedrijven binnen de telecomsector staan volledig achter de ontwikkeling van solide digitale infrastructuren. Door te investeren in mobiele netwerken, 5G en glasvezel bouwen we immers aan het Wallonië van morgen: een samenleving waar technologie en duurzaamheid hand in hand gaan voor een welvarende toekomst.