Roba Metals: regelgeving duurzaamheid creëert zware workload
“Europa komt met nieuwe regelgeving, maar er blijven nog veel vragen openstaan.” Aan het woord is Miranda Bouwman van Roba Metals. Bij de internationale speler in trading en recycling van metalen staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. Maar over een aantal regelgevende initiatieven, zoals de koolstofgrenstaks (CBAM), breken ze zich toch het hoofd.
Wat doet Roba Metals?
In 1937 zag Roba het licht in Amsterdam. Op meer dan 8 decennia tijd groeide de familiale metaalhandel uit tot een internationaal import- en recyclingbedrijf van onder meer staal, aluminium, koper en RVS. Naast het hoofdkantoor in het Nederlandse IJsselstein zijn er vandaag vestigingen in 6 landen wereldwijd, goed voor om en bij de 750 medewerkers. Met een servicecenter in Genk en het Antwerpse salesoffice heeft Roba in België een 200-koppig team.
Duurzaamheid in de genen
Project Manager Quality & Sustainability Miranda Bouwman: “Al vanaf de start van Roba zetten onze oprichters in op inzameling en hergebruik van oude metalen in plaats van ontginning van nieuwe grondstoffen. Vandaag zijn we een wereldspeler met duurzaamheid in de genen.”
“Zelf was ik bijna twintig jaar inkoper van staal uit niet-Europese markten”, vervolgt Miranda. “Toen Europa CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) lanceerde, vervoegde ik het sustainability-team. Ook verdiep ik me in due diligence-rapportering en ISO-normeringen, en ik ben zijdelings betrokken bij de CSRD-rapporteringsverplichting (Corporate Sustainability Reporting Directive).”
Lang wachten op info van Europa
Met de registratie voor CBAM is Roba Metals in oktober 2023 gestart. Miranda: “Voorlopig doen we dat handmatig via Excel, want onze ERP-toepassing is er nog niet klaar voor. Daar zijn we nu werk van aan het maken, want automatisering van een aantal processen zal ons het leven een stuk makkelijker maken.”
Om de ingesloten emissies van geïmporteerde producten op te nemen in de berekeningen, mogen bedrijven nog enkele kwartalen zogeheten ‘default values’ gebruiken van de Europese Commissie. Die kunnen ze inzetten wanneer gegevens van leveranciers ontbreken. Miranda: “Het CBAM-register was pas begin januari toegankelijk en ook de default values lieten erg lang op zich wachten. Dat heeft flink wat stress bezorgd, zeker omdat ook de registratiemodule zelf veel foutmeldingen gaf.”
Verantwoordelijk voor juistheid
Intussen is de eerste kwartaalaangifte een feit, al blijven er nog veel vragen openstaan, stipt Miranda aan: “Ongeveer 70% van onze niet-Europese leveranciers leverde CBAM-gegevens aan. Alleen vragen ze nu aan mij om te beoordelen of hun cijfers correct zijn. Ze zijn zelf onzeker natuurlijk, maar ik ben natuurlijk geen technicus. Eigenlijk worden wij als importeur verantwoordelijk gesteld voor de juistheid van al die cijfers, terwijl we er zelf geen enkele check op kunnen doen.”
Hoewel Roba Metals zich al geruime tijd aan het verdiepen is in CBAM en de mogelijke effecten op de business, heeft het bedrijf ook al consultants in de arm moeten nemen om specifieke situaties te beoordelen. Miranda: “De aangifteplicht is gewoon te belangrijk om een gok te wagen. Uiteindelijk zullen we gaandeweg leren, maar het hele proces kost een hoop tijd en handenvol geld.”
Extra personeel op sustainability
Bedoeling is dat CBAM het gratis verlenen van emissierechten binnen de ETS-regeling (Emission Trading System) op termijn gaat vervangen. “Maar op welke termijn zal dat uitdoofscenario zich voltrekken?”, vraagt Miranda zich af. “Wat betekent dat allemaal voor de competitiviteit van wie importeert uit verre markten? En worden we effectief beboet als we geen volledige rapportering kunnen opleveren?”
“We snappen echt wel de relevantie van deze thema’s”, besluit ze. “Maar er komt ineens wel erg veel op ons af, en met zware gevolgen voor onze organisatie. Veel meer workload op afdelingen als sustainability en finance, bijvoorbeeld. Of een pak geld uitgeven om alle extra werkzaamheden te outsourcen – wetende dat je als bedrijf toch vaak zelf de input moet leveren.”