DVC: "Ik ben voor administratieve vereenvoudiging, maar de overheidsdiensten zijn er nog niet klaar voor!"

DVC: "Ik ben voor administratieve vereenvoudiging, maar de overheidsdiensten zijn er nog niet klaar voor!"

Wat doet DVC?

DVC is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van gedrukte schakelingen. Het familiebedrijf met ruim dertig medewerkers en meer dan 35 jaar ervaring gaat alle technologische uitdagingen aan en reikt zijn klanten oplossingen op maat aan. DVC werkt voor de medische sector, de automotive, de agrovoedingssector, de telecom en de spoorsector. 

Ontwerpoptimalisatie loont

"We houden van problemen, maar nog meer van oplossingen", vertelt een bevlogen Marc Vertongen, CEO van DVC. "Onze teams ontwerpen elektronische schakelingen op maat, aangepast aan de specifieke behoeften van ieder project. In onze onderneming staat innovatie centraal. Daarom investeren we voortdurend in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en ontwerpmethodes.

Ons doel is om te anticiperen op de toekomstige marktbehoeften en onze klanten, die we als echte partners beschouwen, 'out of the box'-oplossingen aan te bieden. Onze prioriteit is ontwerpoptimalisatie i.p.v. prijsconcurrentie. Die aanpak loont: door ervoor te zorgen dat onze producten gemakkelijker en sneller kunnen worden gemaakt, zal de kwaliteit stijgen en zullen ze uiteindelijk ook goedkoper zijn!"

Wij doen het graag anders. Maatwerk, advies en differentiatie vormen onze toegevoegde waarde.

—   Marc Vertongen, CEO van DVC

Te krap in Brussel, op naar Wallonië

"De elektronica-industrie boomt en ons orderboek blijft maar groeien", benadrukt Marc Vertongen. "Ons gebouw in Brussel werd echter te krap om nieuwe machines te installeren en extra personeel aan te nemen. Daarom hebben we besloten om de productie over te brengen naar Nijvel. En het is een succes: die verandering heeft nieuwe groeiperspectieven geopend, in een energiezuinig gebouw met zonnepanelen."

Het streven van DVC om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen komt ook naar voren in zijn dagelijkse activiteiten. "Wij ontwikkelen energiezuinige elektronische oplossingen en passen duurzame methodes toe, zoals afvalvermindering en het gebruik van milieuvriendelijk transport. In samenwerking met Vito helpen we ondernemingen innovatieve apparatuur aan te bieden waarmee ze hun energieverbruik efficiënt kunnen beheren." 

Automatisering om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op te vangen 

"In onze toekomstplannen komt automatisering op de eerste plaats", klinkt het bij de CEO. "Gezien het tekort aan gekwalificeerd personeel hebben we geïnvesteerd in cobots om onze productiecapaciteit te vergroten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en de efficiëntie. Dit biedt kansen om onze processen te verbeteren, onze rentabiliteit te verhogen en concurrerend te blijven, waardoor interne resources worden vrijgemaakt voor cruciale en valoriserende taken.

We hebben ook een 3D AOI-systeem (automated optical inspection) in gebruik genomen om onze schakelingen te controleren met behulp van artificiële intelligentie. Om onze onderneming weerbaarder te maken t.a.v. cyberaanvallen hebben we robuuste verdedigingsstrategieën uitgewerkt, de nieuwste beschermingstechnologieën geïmplementeerd en wordt ons personeel momenteel getraind om potentiële dreigingen te identificeren en daar mee om te gaan. 

Daarnaast bereiden we ons voor op ISO 9001- en ISO 14001-certificatie en in de toekomst op ISO 13485-certificatie en werken we aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO) om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, de arbeidsomstandigheden van onze medewerkers te verbeteren en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Bovendien trachten we nieuwe internationale klanten aan te trekken door een onlineplatform te ontwikkelen waarmee snel prijzen kunnen worden berekend. Een kleine revolutie in onze bedrijfstak!" 

Ons onlineplatform voor snelle prijsberekening is ideaal voor klanten die in kleine hoeveelheden produceren.

—   Marc Vertongen, CEO van DVC

Politici die dichter bij ondernemers staan 

"Jammer genoeg wordt onze ontwikkeling nog al te vaak belemmerd door obstakels, zoals het gebrek aan coördinatie tussen de gewesten op het gebied van steun (in het bijzonder tijdens onze verhuizing), het tekort aan gekwalificeerd personeel, het gebrek aan reactiviteit van de overheid, de ontoereikende vervoersinfrastructuur in de industriezone waar we gevestigd zijn en de administratieve complexiteit. Ondanks de geleverde inspanningen gaapt er nog steeds een grote kloof tussen politici en ondernemers."

De CEO wijst ook op een andere bron van zorgen: de niet-aflatende stroom van nieuwe Europese normen. "Sinds 2000 hebben we het hoofd moeten bieden aan steeds strengere regelgeving, zoals RoHS, RoHS 2, EEG-normen, de RED-, REACH- en GDPR-richtlijn en CSR. De regels die worden opgelegd zijn vaak te star, waardoor kmo's ze moeilijk kunnen volgen. In een omgeving die voortdurend verandert, is het van cruciaal belang om de juiste balans te vinden tussen conformiteit en flexibiliteit."

Gebrek aan gekwalificeerd personeel en onaangepaste opleidingen remmen onze groei af.

—   Marc Vertongen, CEO van DVC

Wat als u zelf in de volgende regering zou zitten? 

"Eerst en vooral zou ik de lasten op arbeid willen verlagen. Daardoor zou een aanzienlijk verschil tussen werken en niet-werken ontstaan, wat meer mensen zou stimuleren om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Ten tweede zou ik met kmo's samenwerken om de programma's voor alternerend leren te versterken en deze verplicht maken. Ten slotte zou ik de administratieve rompslomp voor kmo's verlichten door procedures écht te vereenvoudigen, want alle schijn ten spijt blijven ze in realiteit bijzonder complex!"