Azumuta: "Goed initiatief, maar administratieve overlast dreigt voor Federal Learning Account"
De Gentse softwarescale-up Azumuta helpt operatoren in de maakindustrie efficiënter te werken, sneller bij te leren en hun leerproces bij te houden. Dat laatste wordt vanaf 1 april 2024 verplicht met de introductie van de Federal Learning Account (FLA). Volgens Batist Leman, oprichter en CEO van Azumuta, riskeert de FLA echter zijn doel te missen: "De administratie die erbij komt kijken is niet te onderschatten. Vooral bedrijven in de maakindustrie, met veel informele leermomenten, dreigen het slachtoffer te worden."
Wat doet Azumuta?
Azumuta (Gents voor 'zo moet dat' en Japans voor 'ik ben begonnen') is opgericht in 2016 door ingenieur elektromechanica Batist Leman. Zijn Software-as-a-Service-platform ondersteunt operatoren in de maakindustrie in hun dagelijkse taken. Het platform bestaat uit verschillende modules: van digitale werkinstructies over ingebouwde kwaliteitscontrole tot competentiebeheer. Azumuta is internationaal actief en telt zo'n 70 klanten, waaronder Adient, Atlas Copco, Novy, Addax Motors en Reynders Label Printing.
Levenslang leren ondersteunen
Steeds meer bedrijven zetten actief in op talentmanagement. "En terecht", aldus Batist Leman. "Het is een van de vele hefbomen om onze gespecialiseerde maakindustrie lokaal te verankeren. We zien bij onze klanten nood aan ondersteuning op twee fronten. Enerzijds om werkinstructies en kwaliteitscontroles te digitaliseren en aan te passen aan uiteenlopende profielen – ook mensen zonder technische scholing. Anderzijds om inzicht te krijgen in de aanwezige én ontbrekende competenties, zogeheten skill gaps. Met die info kunnen bedrijven opleidingsplannen uitwerken om medewerkers te reskillen en upskillen. Ons platform speelt in op beide noden."
Nieuw: Federal Learning Account
De federale overheid introduceerde in het kader van de arbeidsdeal al enkele nieuwe verplichtingen om levenslang leren te promoten: het jaarlijkse opleidingsplan en het individuele opleidingsrecht. Vanaf 1 april 2024 komt daar de Federal Learning Account bij. Daarin moeten bedrijven alle gevolgde opleidingen registreren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk.
Administratieve last
Volgens Leman hekelen veel bedrijven de administratieve overlast die aan de FLA vasthangt: "Alle individuele opleidingen per medewerker registreren, dat is voor velen de spreekwoordelijke druppel. Bovendien schiet de FLA zo zijn doel voorbij. Wat bedrijven oorspronkelijk moest helpen om inzicht te krijgen in hun competenties, wordt een tool om te controleren of ze de wetgeving rond opleiding respecteren. Dat kan niet de bedoeling zijn."
Arbeiders worden vergeten
Daarnaast heeft de FLA een nog grotere tekortkoming volgens Batist: "De focus ligt op formele opleidingen. Terwijl arbeiders toch vooral on the job leren, met een mentor aan hun zijde die hun kunde stelselmatig toetst aan de kwaliteit van het eindproduct. Als je die informele leermomenten niet registreert, krijgt de overheid een vertekend beeld."
Erken informeel leren als opleidingsvorm
Leman klinkt vastberaden: "De kracht van levenslang leren zit precies in de combinatie van formeel en informeel leren. Daarom moeten we onze visie op bijleren herzien door ook leren on the job te erkennen als volwaardige opleidingsvorm. Bedrijven moeten informele leermomenten makkelijk kunnen registeren met tools zoals Azumuta, om zo een realistisch beeld te schetsen van het competentieniveau van onze maakindustrie."